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Citation 1. These Regulations may be cited as the Bank of Botswana (Bureau de

Change) Regulations.

Interpretation 2. In these Regulations, unless the context otherwise requires —

“bureau de change” means a person licensed under section 30 of the Act to
transact foreign exchange business;

AR

“foreign currency” means a currency of a class which is considered legal tender
inany country outside Botswana and includes reference to a right to receive
foreign currency in respect of credit or balance at a bank; and

“foreign exchange business” means the selling and buying of foreign currency.
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3. A person who wishes to make an application for a licence to operate a  Application for
bureau de change shall do so in Form | set out in the Schedule, and the ap- ~ alicence
plication shall be accompanied by —

{2) an application fee of P2,000;

(6) anidentity document of the applicant and two passport size photo-
graphsof the applicant, and where there is more than one applicant,
anidentity document and two passport size photographs of each ap-
plicant;

(¢) anaffidavitstating that the applicant —

(i) hasnever been declared bankrupt or insolvent, and

(ii) has never been convicted within or outside Botswana, of a
criminal offence involving fraud, money laundering or tax
cvasion;

(d) the curriculum vitae of each person who is going to be a principal
officer, owner, partner or director of the bureau de change;

(¢} afinancial reference of the applicant’s bankers;

(f) a written consent by the applicant, authorising the Bank to verify
information given under paragraph (¢); and

(g) acopy ofthe Memorandum and Articles of Association by the appli-
cant where the applicant is a company.

4. (1) The Bank shall, where it is satisfied that an application meets the  Licence to
requirements of regulation 3, issue, to the applicant, a licence to operate a  operaicbureau
2 . de change
bureaun de change, in Form 2 set out in the Schedule.

{2) The Bank shall not issue a licence under sub regulation (1) unless the
applicant pays to the Bank a licence fee of P1,000.

(3) A bureau de change shall commence operation within six months of
the issue of a licence under sub regulation (1).

(4) A licence issued under sub regulation (1) shall, unless previously re-
newed orrevoked, expire at the end ofa period of 12 months of the date of its
issue.

(5) Where the Bank is not satisfied that the applicant meets the require-

ments of regulation 3, it shall reject the application and notify the applicant
thereof, in writing, stating the reasons for the rejection.

3. (1) A bureau de change shall operate in accordance with these Regu-  Conditions of
lations. licence

(2) Without prejudice to the generality of sub regulation (1), a bureau
de change shall —

(@) operate from premises approved by the Bank;

(6) notchange the premises under paragraph (a) without the prior writ-
ten approval of the Bank;

(¢) maintain a minimum balance of P3,000 in a deposit account, in its
name, with a bank;
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(d) notencumberin any way, the amount kept in accordance with sub-
paragraph (¢); and

(e) noteffect any change in the composition of its shareholders or prin-
cipal officers without the written approval of the Bank.

(3) A bureaude change that contravenes any provision of this regulation

shall be guilty of an oftence and shall be liable to a fine not exceeding

P1,000.

6. A bureau de change shall —

(a) buy and sell currency at freely negotiated rates with its customers
and may issue bank drafts on an agency basis and shall indicate the
principal as the issuing bank of the drafts;

(8) buy orsell ona spot basis, foreign currency involving cash, travellers
cheques or bank drafts;

(¢) not buy or sell on the forward market or engage in any transaction
involving extending credit;

(d) setits hours of operation and shall remain open for business during
the set hours;

(e) notify the Bank of any changes in the hours set under paragraph (d);
and

(f) display in a conspicuous place on the licensed premises —
(i) the hoursset under paragraph (d),
(11) its buying and selling rate of the Pula against other currencies,
and

(iii) commission chargesifany.

7. (1) A bureau de change shall pay to the Bank, an annual licence fee of
P4,000. : _

(2) Where a payment under sub regulation (1) is made after a period not

exceeding 12 months after the expiry of a licence, the Bank shall impose a
penalty in accordance with sub regulation (3).

(3) The penalty payable under sub regulation (2) shall be a sum equal to
one quarter of the annual licence fee multiplied by the n_umberrﬁfpgriods‘ of
three months or less which have elapsed since the date on which the validity
of the licence expired, calculated to the nearest Pula.

(4) An annual licence that expired 12 months or more prior to a pay-
ment under sub regulation (1) shall be treated as an application for a new
licence and the provisions of regulations 3 and 4 shall apply thereto.

8. A licence issued under these Regulations shall not be transferable.

9. (1) The Bank may suspend the licence of a bureau de change where
the bureau de change has failed to conduct business in accordance with
the Act or these Regulations.
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(2) A suspension under this regulation shall be for such period as the
Bank may determine to enable the bureau de change to take remedial ac-
tion so as to comply with such requirements of the licence and the provisions
of these Regulations as have not been complied with by the bureau de
change.
10. (1) The Bank shall revoke the licence of a bureau de change where—  Revocationof

licence

(a) the bureau de change has failed to take the remedial action referred
to under regulation 9(2);

(8) the bureau de change has failed to pay a fine imposed under regula-
tion 19(3)();

(¢) the owner of the bureau de change has been convicted of a criminal
offence within or outside Botswana;

() the Bank issatisfied that the licence was issued based on an applica-
tion that contained information that is misleading or on conceal-
ment of material facts;

. g
-j.u g

(¢) the owner of the bureau de change has been declared bankrupt or
insolvent; or

(f) the burcaude change hassurrendered its licence in accordance with
regulation 11.

11. A bureau de change may surrender its licence to the Bank by giving  Surcender of
the Bank 30 days notice, in writing, of its intention to voluntarily cease op-  licence
erations.

12. (1) A bureau de change shall establish and maintain effective anti-  Anti.money

money laundering measures. laundering
measures

(2) Without prejudice to the generality of sub regulation (1), a bureau
de change shall — '

(a) ‘take reasonable measures to obtain information about the trueiden-
tity of the person on whose behalf a transaction with it is conducted;

(b) maintain, for at least 5 years, all records on transactions and submit
them to the Bank for purposes of an inspection under regulation 19;

(¢) reportsuspicious transactions to the Directorate on Corruption and
Economic Crime;

(d) comply with any guidelines issued by the Bank regarding —
{i) theidentification of customers,
(i1) the keeping records of transactions,
(iii) the filing of suspicious transactions reports,

(v) the development of internal policies, procedures, controls and
adequate screening when hiring employees, and

(vi) continuous employee training on anti money laundering
measures.
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13. (1) A bureau de change may purchase or sell, per person per day, a
cash amount not exceeding P10 000.

(2) Notwithstanding the generality of sub regulation (1), a bureau de
change may purchase or sell an amount in excess of P10 000 where the pur-
chase or sale includes bank drafts, credit cards or travellers’ cheques.

(3) A bureau de change shall not allow a purchase or sale under sub reg-
ulation (2) unless it is satisfied as to the identity of the customer and that the
foreign currency emanates from an authorised bona fide and clearly identifi-
able source.

(4) The provisions of this regulation shall not apply where the bureau de
change is dealing with a bank, hotel or another bureau de change.

(5) A bureau de change that contravenes a provision of this regulation
shall be guilty of an oftence and shall be liable to a fine not exceeding
P1 000.

14. (1) A bureau de change shall, for every -

(a) sale transaction, issue a receipt in Form 3 set out in the Schedule;

and '

(b) purchase transaction, issue a receipt in Form 4 set out in the Sche-
dule.

(2) A bureau de change shall keep a duplicate copy of each receipt issued
under sub regulation (1) for purposes of an inspection under regulation 19.

15, (1) A bureau de change shall maintain a register of the following
transactions —

(a) cash;

(8) credit cards;

(¢) travellers cheques;

(d) bank drafts;

(¢) sales and purchase; and

(f) daily summary and balance book.

(2) A register maintained under sub regulation (1) shall be kept at the
business premises of the bureau de change and shall be open for inspection
under regulation 19.

(3) A bureau de change that contravenes a provision of this regulation
shall be guilty of an offence and shall be liable to a fine not exceeding
P1 000.

16. (1) A bureau de change shall submit to the Bank, a monthly conso-
lidated purchase and sales return in Form 5 set out in the Schedule.

(2) A return under sub regulation (1) shall be submitted by the 15th day
of the month following the month in which transactions took place.

(3) A bureau de change that contravenes a provision of this regulation
shall be guilty of an offence and shall be liable to a fine not exceeding
P1 000.
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17. The financial year of a bureau de change shall be a period of 12
months ending on the 31st of March of every year.

18. (1) A bureau de change shall keep and maintain proper books of
accounts and records of accounts in respect of every financial year relating
to the assets, liabilities, income and expenditure of the bureau de change,
and shall prepare, in each financial year, a statement of such accounts.

(2) The accounts of a bureau de change in respect of each financial year
shall, within three months of the end thereof, be audited by an auditor ap-
pointed by the bureau de change.

(3) An auditor appointed under subregulation (2) shall report in respect
of the accounts for each financial year, in addition to any other matter on
which the auditor considers it necessary to comment on, whether or not —

(a) theauditor has received all information and explanations which, to
the best of the auditor’s knowledge and belief, were necessary for the
performance of the auditor’s duties;

() the accounts and related records of a bureau de change have been
properly kept;

(¢) thestatement of accounts prepared by a bureau de change was pre-
pared on a basis cousistent with that of the preceding year and re-
presents a true and fair view of the transactions and financial
affairs of the bureau de change.

(4) The report of the auditor and a copy of the audited accounts shall,
within 4 days of the completion thereof, be forwarded to the bureau de
change by the auditor.

(5) The bureau de change shall, within a period of three months of the
end of the financial year or within such longer period as the Bank may ap-
prove, submit, to the Bank, the auditor’s report and the accounts audited
under this regulation.

19. (1) The Bank may inspect premises from which a bureau de change is
operated during the hours when such premises are open to the public, and
may require a bureau de change to produce any book or document required

* 1o be kept under these Regulations.

(2) Where the bureau de change fails to produce any book or document
referred to in subregulation (1), it shall be deemed to have contravened
these Régulations.

(3) The Bank may, where it finds that a bureau de change has contra-
vened a provision of these Regulations —

(a) caution the bureau de change in writing;

() impose such fine as it considers appropriate;

(¢) suspendits licence in accordance with regulation 9; or
(d) revoke itslicence in accordance with regulation 10.
20. (1) A person aggrieved by the Bank’s decision —

(a) not toissue a licence;

(6) toimpose a fine;
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(¢) tosuspend alicence, or
(d) torevokealicence,
may appeal, in writing, to the Minister, within 21 days of the notification of
that decision.
(2) Any appeal to the Minister made in terms of subregulation (1) shall
be accompanied by an appeal fee of P5,000, and shall —
(a) clearly state the reasons for the appeal or the precise elements of the
grievance, and
(8) state the remedy sought.
Display of 21. (1) A bureau de change shall exhibit, and keep exhibited, in a pro-

licence

Body corporate
liability

Offence and
penalty

minent place on the business premises, the licence and a sign board or name
plate bearing, in legible letters, the name or style under which the bureau
de change carries on business.

(2) A bureau de change that contravenes sub regulation (1) shall be
guilty of an offence and liable to a fine not exceeding P1,000.

22, Where ‘an offence under these Regulations which has been com-
mitted by a body corporate is proved to have been committed with the con-
sent or connivance of, or to be attributable to any neglect on the partofa
director, manager, secretary or other similar officer of the body corporate,
or any other person who was purporting to act in such capacity, he, as well
as the body corporate, shall be guilty of an offence and liable to a fine not
exceeding P1,000.

23. (1) A person who —
(a) wilfully makes a false statement in any form or other document re-
quired to be kept under these Regulations;
(b) forges alicence;
{¢) alters or erases any part of a licence or any entry lawfully made
thereunder;
{(d) produces or uses a licence which is forged or which to his knowledge
has been unlawfully altered,;
(¢) produces or uses a licence in the name of some other person or of a
fictitious person;
(/) forges any document for the purposes of obtaining a licence;
(g) obtainsalicence to enable another person, who would otherwise not
qualify to obtain the licence, to obtain such a licence, or
(k) runsa business under a licence obtained under paragraph (g),
shall be guilty of an offence and shall be liable to a fine not exceeding P1,000
or to imprisonment for a term not exceeding six months, or to both.

(2) Subject to subregulation (3), where a manager, agent or servantof a
bureau de change does or omits to do anything which, if done or omitted to
be done by the bureau de change, would be in contravention of any of the
provisions of these Regulations, the bureau de change shall be deemed to
have contravened the provision and shall be liable to the penalties therefor.
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(3) Sub regulation (2} shall not apply where —
(a) theactoromission was done without the bureau de change’s knowl-
edge, consent or connivance; and
(&) all reasonable steps were taken by the burcau de change to prevent
the act or omission.
(4) Where the bureau de change issued instructions forbidding an act or
omission, such action shall not of itself be sufficient proof of compliance
with sub regulation (3) ().




